Skip to content

Chaletpark ’t Markslag; ‘Je raakt hier verslaafd aan de stilte’

23 december 2010

Wanneer je besluit om een tweede huis op een park aan te schaffen, dan kun je kiezen voor een mooie plek op de Veluwe. Wanneer je echter vanuit het westen nog een half uurtje verder rijdt, dan kom je uit in Twente. Met de kerkdorpjes, oude eikenlanen en kabbelende beekjes heeft dit een erg hoog Anton Pieck-gehalte.

Chaletpark ’t Markslag ligt in dit mooie glooiende gebied, aan de rand van de meanderende  Buurserbeek. Het kerkdorpje Buurse ligt dichtbij. Aardappels kunnen nog bij de 93 jaar oude boer worden gekocht. Als de echte warme bakker open is, dan kun je dat vanaf een afstand al goed ruiken. Tegenover de kerk is een bruin café waar uitgerust kan worden na een lange wandeling door het Twentse landschap.

Actieve opa en oma

Ook het park ademt die sfeer uit. ‘t Markslag is in de jaren dertig van de vorige eeuw ontstaan. Er stonden toen een stuk of acht chalets op de zeven hectare grond. Inmiddels is dit uitgebreid naar 145 chalets op dit stuk Twente, maar toch zijn de percelen nog altijd ruim met een oppervlakte tot 300 vierkante meter. Bij de entree staat het kantoor van eigenaar Alwie Nieuwenhuis. Dit is niet alleen de plek waar hij de administratie voert, maar het pand biedt de bewoners ook onderdak als zij dat willen. Een trap met stoellift leidt de bezoeker naar de kelderruimte die op Oostenrijkse manier is ingericht. Gezellige stoeltjes, knusse tafeltjes en veel hout bepalen de sfeer. In een keukentje kan men zelf meegenomen eten en drinken klaarmaken. “We hebben bewust geen horeca. Hier zitten rustzoekers. Wel kunnen de bewoners gratis gebruik maken van deze ruimte. Bijvoorbeeld als er een familiereünie is. Er zijn in totaal vijftig zitplaatsen” vertelt de eigenaar en voegt eraan toe dat ook zonder betaling gebruik kan worden gemaakt van de vele leenfietsen. Het park is gericht op mensen die ouder zijn dan 55 jaar. Alleen een kleine wip legt de link met de eventuele kleinkinderen die op bezoek komen bij hun actieve opa en oma. Voor deze grootouders is een jeu de boules baan aangelegd, net na de ingang van ‘t Markslag. “En daar wordt erg veel gebruik van gemaakt” weet Alwie uit ervaring te vertellen.

Puur jeugdsentiment

De bewoners komen uit heel Nederland. Toch heeft een groot deel van hen connecties met dit gebied vlakbij Haaksbergen en Enschede. “Ongeveer zestig procent komt oorspronkelijk hier vandaan en is dus eigenlijk weer terug bij hun roots. Het is voor hen gewoon puur jeugdsentiment als ze hier zijn, ik hoef niets aan hen uit te leggen” weet de eigenaar. Door de bekendheid weten de meeste chalet-eigenaren hun weg wel te vinden naar de leuke plekken in de buurt. Enschede biedt uitgaansmogelijkheden, musea en veel winkels. Lekker eten in een restaurant met uitzicht op een oude watermolen kan bij de Duitse Haarmuhle – de grens is namelijk vlakbij – en in Haaksbergen. In deze plaats is ook een theaterbezoek of een saunagang mogelijk. Degenen die even in stilte willen verblijven, kunnen naar het Buurserzand, de Buurserheide of het Witte Veen. Deze is gemakkelijk vanaf het park lopend te bereiken en is vooral in september een aanrader. De purperen heide bloeit dan uitbundig.

Buurser Heide

Vrije kavels

Op dit moment zijn nog vijf kavels vrij op het park. Wanneer iemand interesse heeft in een tweede huis op deze plek, dan gaat Alwie met hen rond de tafel om de wensen en het budget te bespreken. “Daarna volgt een fabrieksbezoek bij Arcabo in het Overijsselse Nieuwleusen. Daar kan worden gekeken naar de vele types en de persoonlijke wensen, zoals kleur en type verwarming. Standaard bestaat niet meer, dus het moet uniek zijn. Ook wordt gekeken waar de deuren en ramen moeten komen, in verband met de plek op het park ten opzichte van het zuiden. Dit traject kost veel tijd, maar zo bouw je wel meteen een band op met de nieuwe bewoner.” Als het besluit is genomen, dan staat na ongeveer zes maanden het chalet in het park in Buurse. Een week later is alles aangesloten en bestraat. Een contract met een hovenier is daarna mogelijk, om het onkruid de baas te blijven. Voor een schappelijk jaartarief zorgt hij ervoor dat de tuin van het kostbare bezit onderhouden wordt. Op dit moment zijn nog een aantal huizen van ’t Markslag op leeftijd. Je kunt namelijk de bewoners niet dwingen om een nieuwe woning neer te zetten. “Zo’n chalet gaat ongeveer dertig á veertig jaar mee. Als iemand dus door omstandigheden zo’n chalet verkoopt, dan is het einde oefening. Dan komt er een chalet van Arcabo.”

Duitse Haarmuhle

———————————————————————

‘Je raakt hier verslaafd aan de stilte’

“De Twentse cultuur geeft warmte en rust. De klok loopt hier net ietsjes langzamer. Dat is de mening van Philippe van der Veen en Jan Pott uit Gouda die sinds 2005 op ’t Markslag hun rust vinden. Philippe heeft hier jeugdherinneringen. Hij komt namelijk uit deze streek. Ze hebben een toplocatie op het park. Hun chalet staat hoog ten opzichte van het stroomgebied van het altijd stromende riviertje. Reeën, patrijzen, ijsvogels en fazanten maken er een levend schilderij van vanuit hun huiskamer die is voorzien van luxe. “Je raakt hier verslaafd aan de stilte. Je wordt hier gek van je eigen hartslag. Het is hier ook nog echt donker ’s nachts. Sterrenkijkers komen hier erg goed aan hun trekken.” Maar niet alleen deze natuurlijke omgeving is doorslaggevend om te kiezen voor dit park weet deze bewoner. Zo is er vlakbij een medische post die nog echt de tijd heeft voor de patiënt. “En er zijn naast de Recron voorwaarden goede huishoudelijke regels op dit park. Die waarborgen het karakter van dit park”. Kijkend over de beekvallei valt inderdaad de rust en stilte op. Toch is het ook wel eens anders. “In de zomer kan het best wel eens gezellig druk zijn. Je kunt dan vissen en met kinderen en kleinkinderen zit men aan de barbeque. En ik ga graag met mijn man zwemmen in het heldere water” voegt hij er handenwrijvend aan toe.

———————————————————————

www.chaletparkmarkslag.nl

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: