Spring naar inhoud

Een tweede huis op het water

10 december 2012


Wat een prachtig tweede huis op het water. Oef, pardon: ark. Mensen met een woonark noemen hun woning nooit ‘huis’! En gelijk hebben ze eigenlijk wel, want wonen op het water ís bijzonder. Zeker als je zo’n schitterende plek in Vinkeveen hebt. Omgeven door water en natuur en alleen bereikbaar met een bootje.

 

 

 

Meer informatie:
ABC Arkenbouw Urk BV
Griend 3,
8321 MN Urk
Telefoon: 0527-201345
E-mail: info@arkenbouw.nl
website: www.arkenbouw.nl

Het hele artikel verscheen in Het Tweede Huis nr 4 – 2012

———————————————————————————————–

Het hele artikel:
Met een fluisterbootje bereiken we de ark in Vinkeveen. Een opvallende verschijning, zeker ook vanaf het water. Namelijk een ark opgetrokken uit antraciet/zwart trespa, zwarte zinken dakgoten en zwarte aluminium kozijnen. Voorzien van een schitterend lijnenspel. Bovendien zowel aan de wal (een lange strook) als rondom de houten vlonders van de ark genoeg mogelijkheden voor gezellige zitjes. Al dan niet in de zon of wind. Kortom, ruimte om te genieten! En dat is wat de bewoners hier zeker doen. De recreatie-ark wordt veelvuldig door het hele gezin gebruikt, vandaar dat één van de eisen ook was: minimaal drie slaapkamers. Dat betekent vrijwel automatisch een ark met twee verdiepingen.

Tekeningen
De eigenaar vertelt: ”Deze fantastische plek in Vinkeveen, waar zowel mijn vrouw als ik vroeger zijn opgegroeid, hebben wij inclusief oude ark gekocht. Die ark had één woonlaag, dus zijn wij op zoek gegaan naar een ander. Architect Alexander Henny van Aquatecture heeft destijds voor ons tekeningen gemaakt. De buitenzijde is geheel van zijn hand, binnen hebben we zelf voor een groot deel de indeling bepaald. Wij zijn bij ABC Arkenbouw in Urk gaan praten en zij kwamen met veel praktische en handige tips. Bijvoorbeeld de verlaging van het zitgedeelte, waardoor je nu zo via de schuifpui het terras op stapt. De lange raampartij bij de eettafel en keuken was ook zo’n prima tip. Je gaat immers op het water wonen voor de beleving van en met het water. Nu zwemmen de eenden, zwanen, ganzen en zelfs krooneenden langs”

Zwart/wit
De familie ging diverse keren kijken bij de fabriek van ABC Arkenbouw in Urk. Eerst natuurlijk om beslissingen te nemen in indeling, vorm etc en later ook tijdens de bouw en het storten van het beton in de bak. “Het is mooi om te zien hoe de ark gebouwd wordt. Daarnaast was het ook leuk om de materialen te kiezen. Op zich houden wij wel van houten kozijnen, maar de ark is een recreatieverblijf en dus hebben we gekozen voor aluminium en trespa panden aan de buitenzijde. Onderhoudsvrij. Thuis hebben wij een vrij landelijke inrichting en daarom wilden wij hier een moderne inrichting. Alles is zwart met wit”, legt mevrouw uit. Zij wilde eigenlijk wel een houten vloer, maar ze is blij dat er voor tegels (met vloerverwarming) is gekozen, omdat de familie graag een duik in het water neemt en dus met natte voeten naar binnen stapt.

Houtskeletbouw
De ark is in Urk gebouwd. ABC is specialist in het ontwerpen en bouwen van drijvende woningen. De fundering, het drijvende casco is van beton. De binnen- en buitenwanden worden volgens de houtskeletbouwmethode opgebouwd. ABC heeft een innovatief bouwproces en produceert duurzaam. De ark is dus ook uitstekend geïsoleerd en zowel in de zomer als winter aangenaam. “Natuurlijk laten we de verwarming in de wintermaanden draaien en voor de sfeer zetten we de gashaard aan. In de zomer is het, vooral beneden bij de slaapkamers aangenaam koel.” We wandelen via de open keuken, door het gangetje met ruime garderobe richting ruime entree. Een groot deel van de wand naar de trap is opgetrokken uit glas. Even een vreemde gewaarwording, maar dankzij het symmetrische raam aan de buitenzijde wordt er in het trapportaal veel licht gegenereerd. “Een idee van ABC”, geeft de bewoner toe. “De pomp en apparatuur zijn allemaal achter de trap weggewerkt, ook zo’n goede tip van ABC Arkenbouw.” De entree is overigens bewust zeer ruim en voorzien van een prachtige glazen deur. Hierdoor wordt alles zeer ruimtelijk. Wellicht oogt alles ook zo ruim en rustig doordat alles tot in de puntje verzorgd is, van design rvs trapleuning (bij de buitentrap) tot op maat gemaakte balustrades.

Led-lampjes
Opvallend is de hoeveelheid Led-lampjes. Wellicht zo opvallend doordat ze prachtig zijn weggewerkt in wanden en op zeer praktische plaatsen zitten, bij de trap bijvoorbeeld. Als het buiten donker wordt, gaan die lampjes vanzelf aan. De indeling van de onderste woonlaag is functioneel met diverse slaapkamers langs een gang. Diezelfde gang is ook op de bovenste woonlaag geplaatst. Hierdoor raakte de ark iets uit ‘evenwicht’ maar is prima uitgebalanceerd. “Het aansluiten op gas, water, licht en riolering verliep vlekkeloos”, aldus de eigenaar. “We hebben wel het aansluitpunt iets verplaatst en in een schuurtje aan wal geplaatst.” Daar is overigens voldoende ruimte en kan uitgebreid gerecreëerd worden, zo te zien aan de duikplank en zwemtrap. Men is niet voor niets in het waterrijke Vinkeveen gekomen.

Drijven
ABC Arkenbouw: “Nadat het betonnen casco gestort en uitgehard is, laten we water in het dok lopen, het casco gaat drijven, de sluis-deur wordt geopend en het casco wordt naar de waterstraat gebracht. In de waterstraat worden de wanden opgebouwd. Hier vindt ook de dakafwerking en het schilderwerk plaats. Alles onder ideale gecontroleerde werk- en weersomstandigheden.” De familie geniet zichtbaar van de ark en de natuur.

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: