Spring naar inhoud

Familiecamping Stavenisse: Kavels en Chalets!

12 december 2012


Ontstressen. Even helemaal tot rust komen. Dat kan op het uiterste puntje van het eiland Tholen op familiecamping Stavenisse.’ Dat staat trots geschreven op de website van dit park in Zeeland. En dat klopt. Met de reis er naar toe laat je al veel van de bewoonde en drukke wereld achter je.


Meer informatie

Camping Stavenisse
Schelseweg 3,
4696 RG Stavenisse
tel: 0166 692535
Website: www.campingstavenisse.nl
email: info@campingstavenisse.nl

Dit artikel verscheen in Het Tweede Huis nr 4 2012

————————————————————————————
Het hele artikel
Volgens de navigator moeten we net voordat we Stavenisse in gaan rijden, een landweggetje op. Na een kilometer gaan we rechtsaf, op een nog smallere B-weg. Houdt de wereld op hier? Nee, aan den einder gloort hoop. Net voor de hoge zeedijk is de plek waar Anja en Kees Nagelkerke en Thea en Kees Menheere hun plek hebben voor echte rustzoekers. Stilte en zilte zeelucht spelen op deze plek de hoofdrol. In de avond kan de romantiek compleet zijn, want een ondergaande zon kleurt het park dan rood.

Ruimte op het park Op familiecamping Stavenisse staan veel stacaravans. Er zijn vooral in de zomer veel kinderen op het park omdat ook jonge gezinnen kiezen voor deze plek aan het water. De meeste stacaravans zijn echter niet meer zo piepjong en dat komt doordat hier al sinds 1969 wordt gerecreëerd. “Toen zijn de ouders van Thea Menheere hier gestart met de camping. In de jaren negentig van de vorige eeuw hebben wij het overgenomen. En dat is hard werken voor ons. We willen namelijk een kwaliteitsverbetering doorvoeren,” vertelt Thea Menheere. Zo is er een upgrade op het oudere deel van het park. “Vier jaar geleden zijn we begonnen met uitdunnen. De chalets en stacaravans stonden te dicht op elkaar en dat was niet veilig volgens de brandweer. In totaal moesten 40 stacaravans wijken. Met de bewoners is dat goed besproken en zonder slag of stoot is het in gang gezet. Oudere mensen hebben het liedje uitgezongen en zijn vertrokken. Viel daardoor een stacaravan of chalet weg, dan werd die grond gedeeld met de buren. Zo maak je ruimte op het park.”
‘Je zou er maar permanent wonen’ Een andere belangrijke ontwikkeling is de uitbreiding van het park. Een akker is omgezet naar een plek waar je kunt wonen en recreëren. Er is plek voor toercaravans, 18 stacaravans en 20 chalets die door Muller in Zwolle – ‘het klikt gewoon goed tussen ons’ – worden gebouwd. De campingeigenaren hoopten stilletjes dat mensen van het oude deel naar het nieuwe deel zouden verhuizen. Dat is echter tot nu toe helaas niet gebeurd.

Er zijn wel een aantal nieuwe bewoners ‘van buiten’ gekomen die hier hun rust hebben gevonden op chaletpark in wording. En eigenlijk niet alleen hun rust, maar ook hun woonplek. De chalets krijgen namelijk een eigen gemeentelijk huisnummer. “De gemeente wil graag weten waar hun recreanten zitten en daarom hebben ze hiervoor gekozen. Voor ons is dat leuk als experiment. We zijn namelijk wel de eerste hiermee,” vertelt Menheere. Dit nieuwe deel van het park ligt op een gunstige plek en heeft fatsoenlijke afmetingen. De kavels zijn 300 vierkante meter voor chalets en 180 tot 250 vierkante meter voor de stacaravans. De maximale grootte van het chalet is 70 vierkante meter en een tuinhuisje heeft een maximum van 10 vierkante meter. Deze plaatsen zijn allemaal op huurbasis. Alle nieuwe plekken grenzen aan de hoge zeedijk, met daarachter de plek om te vissen of gewoon te ontspannen langs de waterlijn. ‘Je zou er maar permanent wonen,’ is de gedachte die bij je opborrelt. Menheere verwacht dat over tien jaar alle plekken op het nieuwe deel bezet zullen zijn.
Belgen, Duitsers en Nederlanders bevolken het park. De parkeigenaren zelf herkennen zich in de zuiderburen, omdat ook zij de bourgondische inslag hebben. De omgeving van het park is mooi. Tholen is bij velen niet bekend. Toch weten de parkeigenaren dat het een leuke plek is om te gaan vissen of duiken. En er is meer. “Tholen is ook echt een fietseiland. We hebben echt veel te bieden. En je hoeft niet te vliegen om naar ’t aailand te gaan,” grapt Menheere met zijn Zeeuwse dialect. Hij bedoelt dus gewoon het eiland. Het park zelf heeft geen strenge regels. Chalets moeten wel terracotta en grijs zijn. “L-vorm en dubbel mag. Een schuurtje van drie bij drie meter is toegestaan en een schutting mag na overleg. Ja, tuinkabouters mogen ook gewoon worden neergezet. Vooral als ze bij ons de afwas komen doen,” grappen de eigenaren over hun gemoedelijke beleid.

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: