Spring naar inhoud

Impressie: Het Nieuwe Hollandse Huis

19 december 2012

Het Nieuwe Hollandse Huis is een creatief idee van Marx & Steketee architecten uit Eindhoven, ontstaan uit een architectenreis door Amerika. Het concept is ‘simpel’, namelijk de bewoner kan zelf klimaat en daglichttoetreding bepalen. Energieneutraal! Het Nieuwe Hollandse Huis is niet locatie gebonden, maar klimaat gebonden en is ontwikkeld voor het Europese klimaat, van land en zee. Uitzicht en genieten, dát zijn de toverwoorden bij het concept van Het Nieuwe Hollandse Huis. Architectenbureau Marx&Steketee ontwierp een uitbreidbare houtbouwwoning in de Hollandse Polder met deze ingrediënten: landschap, de natuur en ‘enviromental architecture’. Annette Marx licht toe: “Het is ook een ‘bio based’ ontwerp, een nieuwe ontwikkeling binnen de architectuur. Hierbij maken we gebruik van afbreekbare producten, het cradle to cradle principe.”


Meer informatie
:

MARX&STEKETEE architecten bv
Dommelstraat 11
5611 CJ Eindhoven
telefoon 040-2446568
www.mrxnstkt.nl.

Informatie over ‘ik bouw in mijn tuin’ is terug te vinden op www.leukehuizen.nl.

Dit artikel verscheen in Het Tweede Huis nr 4 2012

——————————————————————————————————–

Het gehele artikel

Zelf bepalen
“De Nieuwe Hollandse bewoner mag zijn/haar uitzicht zelf bepalen. Bij elke houding of gemoedstoestand hoort een raam in maat en hoogte. Zo ontstaat een gevelbeeld als een muziekpartituur. We zien het Nieuwe Hollandse huis als een organisme, een dynamische compilatie van materiaal, milieu en energie. Puur uit hout, modern geëngineerd vanuit systeembouw maar dan ook echt puur tot en met de houtverbindingen”, aldus het architectenbureau.

Vijf basistypen
Het Nieuwe Hollandse Huis is uitbreidbaar. Grote en kleine huizen zijn te schakelen. Het huis heeft een vaste stramienmaat en is makkelijk uit te breiden. Er zijn 5 basistypen ontwikkeld, variërend van een grootte van 8×8 meter tot 8×28 meter. De huizen zijn eventueel te schakelen waardoor er allerlei combinaties mogelijk zijn. Het wonen, recreëren, werken en cultiveren wordt hierdoor gemixt. De Nieuwe Hollandse bewoner kan zijn/haar uitzicht zelf bepalen. De woningen zijn zodanig gerangschikt in het polderlandschap dat er kleinschalige gemeenschappen ontstaan.

Dacha
Het eerste prototype van het Nieuwe Hollandse Huis, met een afmeting van 8×8 meter, heeft de naam Dacha gekregen. De Dacha is geschikt voor één of twee personen en wel voor permanente bewoning, recreatie of als atelier. Belangrijk aan het concept is, dat de leefruimtes van het huis op de zon zijn georiënteerd. Dus op het zuiden en westen terwijl de noordoostzijde de zone is waar alle ondersteunende functies liggen, gesitueerd als een buffer tegen de koude. Ook is de plattegrond zo gerangschikt dat er een vanzelfsprekend dag- en nachtritme ontstaat in gebruik. Vanuit de entree kom je in de ruime living. De living is een open ruimte die in verbinding staat met keuken, werk- en slaapkamer en bergruimte. De slaapkamer heeft twee tot drie ramen en een brede kastenwand. Ook is er een praktische en directe verbinding met badkamer en wasruimte. Met een schuifdeur maak je het mogelijk living en slaap/werkkamer geheel of gedeeltelijk te verbinden en weer te scheiden.

Balans
Het ontwerp voor de Dacha voor ‘Ik bouw in mijn tuin’ (het gebied in het zuidelijk deel van Homeruskwartier Oost te Almere Poort) komt voort uit het idee om een prototype te ontwikkelen voor een volledig autarkisch huis dat in balans is met haar natuurlijke omgeving. Het is het ontwerp voor een huis waarin mensen verblijven dat tegelijkertijd één kan zijn met de natuur.

Extra informatie
Voor de ontwikkeling van de huizen wordt samengewerkt met Bouwpuur en het recent ontwikkelde C2C platina-gecertificeerde NUR-Holz waarbij de houten elementen prefab in de fabriek gemaakt worden. Het huis is energieneutraal: het hout als natuurlijke CO2-container, dikke warme wanden, passief georiënteerd op de natuurlijke elementen van zon, wind en regen en PHPP passief geëngineerd.

 

Advertenties
One Comment leave one →
  1. 8 januari 2013 18:50

    Klinkt goed allemaal, maar dit is het derde initiatief voor een energieneutraal vakantiehuisje waar ik de laatste jaren over lees, zonder dat er tot nog toe daadwerkelijk ook maar één gebouwd is. Eerdere energieneutrale wakantiewoningen waren gepland voor Tessel en ‘huuskes’ op Goeree-Overflakkee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: